Newyorkerbyheart

Torta Fritta (italienske, friterede brød) + Panna Cotta………..

I dag har jeg været lidt mere aktiv end de sidste 2 dage, egentlig ikke fordi jeg havde energi i overskud, men fordi vi havde inviteret kærestens mor ned for at smage på de lækkerier jeg havde med hjem fra Parma. I går og i dag har jeg havde rigtig meget ondt i halsen og i morges havde jeg en lille smule feber, så det tegner ikke helt så godt. Men heldigvis var menuen til i aften let, så jeg har også kunnet hvile en del ind i mellem mine gøremål – og det har jeg i den grad benyttet mig af. Hver gang jeg har kunnet, har jeg lagt på sofaen og slumret lidt.

Det var dejligt at kunne glæde kærestens mor med smagsprøver på nogle italienske lækkerier og som hun sagde, så er det jo ikke hver dag man får lov til at spise sig mæt i den lækreste parmaskinke………

Da jeg var i Parma i weekenden smagte jeg for første gang Torta fritta og sikke da en lækkerbisken. Vi fik dem serveret med den lækre Proscuitto di Parma (parmaskinke) – og det var altså lige så englene begyndte at synge 😀 Torta fritta er bare dej der friteres og når de kommes i den varme olie puffer de op, så de bliver hule indeni. Super simpelt og åh så godt.

Jeg tror at navnet Torta fritta er specielt for Parma-regionen, mens det hedder noget andet andre steder i Italien.

Jeg må tilstå at mine ikke blev så store og fine, som dem jeg fik i Parma. Det var som om de ikke hævede helt på den rigtige måde. Jeg ved ikke helt hvad der gik galt, men smagen var helt i vinkel. Jeg må nok bare øve mig, så det er godt at jeg har masser af den lækreste parmaskinke i køleskabet………….

Lun mælk og vand blandes i melet………..

Dejen stilles til hævning………….

Dejen rulles ud og skæres ud……….

Dejstykkerne friteres og dryppes af på køkkenrulle…………

Serveres straks mens de er varme og frisklavede………….

Sådan så de ud dem jeg fik i Parma………..

Proscuitto vikles om og så er det bare at nyde (billede fra Parma)……….

Torta fritta (fra La Cucina Italiana), 4 pers.:

3/4 dl sødmælk

1½ dl vand

300 g hvedemel

10 g gær

½ tsk. salt

1 spsk. olivenolie

raps-, solsikke- eller jordnøddeolie til stegning. Svinefedt kan også bruges, måske det er det mest autentiske

Kom mælk og vand i en gryde og lun det til det er håndvarmt (37 grader). Bland mel og salt sammen i en skål og lav en fordybning i blandingen. Opløs gæren i den lune mælkeblanding og hæld den i fordybningen i melet. Rør dejen sammen og hæld den så ud på et meldrysset bord. Ælt den til den bliver blød og elastisk, tilsæt mere mel hvis det er nødvendigt for at ælte den (1 spsk. ad gangen). Kom dejen tilbage i skålen, dæk den til og lad den hæve et lunt sted i 1 time. Når dejen er hævet, tages den ud på køkkenbordet og slås ned. Drys lidt mel på bordet og rul dejen ud i en firkant, ca. ½ cm tyk. Skær dejen ud i ruder, ligesom til klejner. Kom olie i en tykbundet gryde (gerne en støbejernsgryde) til det står ca. 4 cm. op ad grydens sider. Varm olien op til den er godt varm, stik en tandstikker ned i olien og hvis olien syder omkring den er den varm nok. Steg kom nogle stykker dej i gryden ad gangen, ikke for mange for så falder temperature for meget. Jeg stegte 3-4 ad gangen, det var en passende mængde. Når de er blevet gyldne på den ene side, vendes de og steges på den anden side til de bliver gyldne – ca. 1½ – 2 minutter i alt. Tag dem op med hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Server straks sammen med Proscuitto di Parma (parmaskinke), lækker italiensk salami m. v.

 

Jeg fik ikke taget billeder af min tallerken i aften, det beklager jeg, jeg havde alt for travlt med at spise 😀 Men I skal også se hvad vi ellers fik:

Rødløgsmarmelade med sennep (købt i Parma) og melon…………

På kødfadet (fra kl. 9 og rundt med uret) ses: Strolghino della Bassa, Bresaola, Mortadella, Proscuitto di Parma og i midten Parmigiano reggiano (som smager SKØNT sammen med løgmarmeladen)………..

Jeg havde også bagt et grydebrød, uden kerner med med fuldkornsmel og havregryn, som vi også fik til………..

 

Desserten bestod af endnu en italiensk klassiker, nemlig Panna cotta. Det er faktisk første gang jeg laver den skønne dessert, hvorfor ved jeg ikke. Den er nem og hurtig at lave og så smager den jo fantastisk. Jeg brugte en opskrift fra Spise med Price, men jeg udelod citronskal fordi jeg ville lave den bare med vaniljesmag. Men man kan jo variere smagen i det uendelige. Jeg brugte også en anelse mindre husblas, fordi jeg ellers var bange for at den blev for stiv.

Jeg lavede en hindbærsirup som jeg dryppede over og pyntede med nogle blåbær, men igen kan pynten jo varieres helt efter hvad man er i humør til. De var lidt svære at få ud af de beholdere jeg havde kommet dem i, så derfor stod de ikke helt så pænt på tallerknen, men de smagte fantastisk og konsistensen var ligesom jeg ønskede den.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………..

Fløde, sukker og vanilje bringes i kog ved lav varme………….

Når husblasen er rørt ud i blandingen, hældes det i ramakiner og stilles på køl………….

Hindbær, sukker og lidt vand bringes i kog ved lav varme………….

Kernerne sigtes fra og saften koges lidt mere ind, til en tyk sirup………….

Aftenens dessert………….

Panna Cotta, 4 pers.:

½ liter piskefløde

1 stang vanilje

75 g rørsukker

2½ blade husblas

Kom fløde, vaniljekorn, den tomme vaniljestang og sukker i en gryde, bring det i kog ved svag varme. Opblød husblas i koldt vand i 5 minutter. Vrid husblasen for vand og kom det i den varme fløde, rør til det er opløst. Hæld blandingen op i ramakiner (portionsskåle) gennem en finmasket sigte. Vaniljekornene ligger sig i bunden, så når de vendes ud, så ligner det nærmest peber der ligger på overfladen – meget dekorativt. Stil dem på køl i 2-3 timer. Det er VIGTIGT at de tages ud omkring ½ times tid inden de skal spises, så smager de af mere. Løsn den i kanten hele vejen rundt og dyp evt. ramakinerne i varmt vand, så er det nemmere at få dem ud. Pynt med friske bær.

Hindbærsirup:

1 lille bakke friske hindbær

2 spsk. rørsukker + ½ spsk.

1 spsk. vand

Kom hindbær, 2 spsk. sukker og vand i en gryde, mos hindbærrene med en gaffel. Varm langsomt bærrene op, så de afgiver mest mulig saft. Lad dem småkoge i 5 minutter. Hæld det igennem en finmasket si og brug en ske til at presse så meget saft som muligt ud af bærrene. Hæld saften tilbage i gryden og tilsæt den sidste ½ spiseskefuld sukker. Bring i kog og lad det koge i ca. 5 minutter, til det tykner. Smag til og tag af varmen. Lad det afkøle helt inden det bruges.

Print Friendly
Tilbage

10 kommentarer


 1. Sep 19, 2012
  10:24 pm

  Anne Jørgensen

  Hold nu vejr , hvor ser det lækkert ud ! jeg sidder bare og bliver så sulten ! Elsker Italiensk mad og sådan noget hapse mad er da bare for godt. Du fik vel ikke helt tilfældigt opskriften på løgmarmelade ? Så vil jeg meget gerne læse og lave den 🙂 Har selv lige været i Rom på forlænget weekend – og har haft det lækreste balsamico med hjem – bla. lavet på skovbær .. så lækkert .


  • Sep 19, 2012
   10:30 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anne!

   Tak, det smagte også virkelig skønt og alle var glade 😀 Jeg fik desværre ikke opskriften, men jeg skal helt klart igang med at eksperimentere, for det er bare SÅ lækkert, især til osten, men faktisk også til skinken synes jeg. Vi fik det også på en restaurant og der var det lavet på rødløg, balsamico og sennep. Jeg vil dog lave det med en anelse mere syre end det jeg købte med hjem på glas, men godt er det nu 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Sep 20, 2012
  5:44 am

  MissMuffin

  Uhm, det lyder godt nok lækkert! Der ville jeg godt nok også gerne ha siddet med rundt om bordet, for det ser godt nok dejligt ud- jeg elsker når aftensmaden bare er sån lidt hapsere:)


  • Sep 20, 2012
   11:03 am

   Newyorkerbyheart

   Hej MissMuffin!

   Det var super lækkert og dejligt med sådan en stressfri aftensmad, selvom vi havde en gæst 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Sep 20, 2012
  11:38 am

  Lykke

  Det hele ser bare lækkert ud, bliver nødt til at lave den panna cotta mmm 🙂

  Vh Lykke


  • Sep 20, 2012
   12:06 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lykke!

   Tak, det smagte også dejligt og panna cottaen er super nem at lave og meget lækker 🙂

   mange hilsner
   Birthe


 4. Sep 20, 2012
  2:10 pm

  Julie

  Flotte billeder, og jeg fik da også lige lidt mere energi af tanken om selv at kokkerere og smage nogle af lækkerierne (måske knap så originalt italienske, men derfor kan de jo stadigt være gode)


  • Sep 20, 2012
   2:55 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Julie!

   At lave mad selv er i det hele taget godt, autentisk eller ej 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Sep 20, 2012
  9:19 pm

  Mona i Ishøj

  Uhh, lækker mad!
  Jeg har en opskrift på løgmarmelade – det kalder vi det ihvertfald her hos os. Jeg kan ikke huske, hvor jeg har opskriften fra, men det smager fantastisk. Det er en lille portion.
  Løgmarmelade
  1 stk. rødløg
  1 spsk. balsamico eddike
  1 spsk. sukker
  smør til stegning

  Skær løget i tynde ringe og svits det i lidt smør i en gryde. Tilsæt balsamico og sukker og lad løget få lidt farve under omrøring.

  Hilsen
  Mona i Ishøj


  • Sep 20, 2012
   9:55 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mona!

   Tusinde tak, det vil jeg prøve, det er pænt af dig at dele din opskrift 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!