Newyorkerbyheart

Kalveculotte + råstegte rodfrugter……….

Jeg har været lidt sløv til at få opdateret herinde mht. hvad vi har fået at spise de sidste dage. Jeg leder efter noget der minder om energi, så mine dage foregår mest på sofaen og har efterhånden gjort det i mange dage. I morgen skal jeg til tjek på Fredericia Sygehus, noget jeg både ser frem til og frygter lidt. Jeg skal have talt med dem om nogle ting, som har stået på i længere tid og som jeg er lidt usikker – og bange for – hvad er. På den anden side er det rart at kunne få fortalt om det. Jeg burde nok have gået til min egen læge, men jeg har bare ingen tillid til min læge og føler hele tiden at det handler om at få mig hurtigst muligt ud af døren. Jeg ved godt at jeg burde skifte læge, men jeg orker bare ikke at skulle starte hos en ny person og sætte vedkommende ind i hele min (syge)historie. Det lyder måske som en ynkelig – og dårlig – undskyldning i de fleste ører, men for en person med så lidt energi som mig, så kan sådan noget virke som en uoverstigelig opgave.

Kæresten har lange dage for tiden, de har virkelig travlt på LEGO og søger i den grad arbejdskraft, især ingeniører, Så hvis nogen af jer derude kender nogen som kunne tænke sig at arbejde for LEGO, så er det bare med at få sendt en ansøgning afsted 🙂

De lange dage han er væk kan jeg så bruge på at hvile. Jeg står op ved 10-tiden (for det meste, nogle gange senere hvis jeg har haft en ekstraordinær hård og smerteplaget nat). Så får jeg morgenmad, ordner mail korrespondance og forbereder noget af aftensmaden, derefter er der dømt hvile på sofaen. Efter et par timer, står jeg op, får lidt at spise, forbereder mere mad, ordner mail korrespondance og så er det hen på sofaen igen. Der ligger jeg så indtil kæresten kommer hjem og den forberedte mad skal laves.

Søndag og mandag fik vi kalveculotte. Søndag fik vi bagte rodfrugter og skysauce til. Mandag lavede jeg råstegte rodfrugter, som var et stort hit og resten af skysaucen.

Kalveculotte kommes i et fad med lidt vand, fond, gulerødder, løg, hvidløg og rosmarin…………

Rodfrugterne gøres klar og kommes også i ovnen………..

Den færdige culotte skæres ud, efter den har hvilet lidt…………

……….og serveres med de bagte rodfrugter og skysaucen…………

Kalveculotte, 4 pers.:

1 kalveculotte

1 løg i grove stykker

4 fed hvidløg, knust

3 stilke frisk rosmarin

lidt oksefond eller bouillon

1 gulerod i grove stykker

Maldon salt, friskkværnet peber

Rids fedtlaget på stegen i rudemønster og afpuds kødet. Kom den i et ovnfast fad sammen med løg, hvidløg, gulerod og rosmarin – læg noget af det under stegen. Hæld lidt vand ved sammen med fond/bouillon. Krydr fedtlaget på steget med salt og friskkværnet peber. Sæt i en forvarmet ovn ved 225 grader (varmluft) og giv den 15 minutter. Skru ned til 160 grader (varmluft) og giv den yderligere ca. 25-30 minutter, alt efter hvordan den ønskes tilberedt. Tag den ud, pak den ind i stanniol og lad den hvile i 15 minutter. Imens sigtes grøntsager og urter fra stegeskyen. Tag også hvidløgene fra og mos dem rigtig godt. Kog stegeskyen op, skum den evt. og lad den koge lidt ind. Jævn den let med lidt majsstivelse rørt ud i vand, smag til og tilsæt sovsekulør. Tilsæt også de moste hvidløgsfed, det giver en dejlig smag til saucen. Skær kødet ud i tynde skiver, på tværs af kødtrådene. Server straks.

Som tilbehør fik vi bagte gulerødder, pastinakker, persillerødder, rødløg og rødbeder. De blev skåret ud, dryppet med olivenolie og krydret med hvidløgspeber, Maldon salt og lidt tørret rosmarin.

 

Dagen efter lunede jeg så resten af stegen ved at komme den i et lille ovnfast fad med ganske lidt vand, et knust fed hvidløg og lidt frisk rosmarin. Fadet blev dækket med stanniol og sat ind i en 150 grader varm ovn (varmluft) i ca. 25-30 minutter. Som tilbehør fik vi råstegte rodfrugter, som smagte super skønt – og resten af skysaucen.

De rå rodfrugter kommes i panden…………

…….og sådan ser de ud efter at have hygget sig under låg i et stykke tid………

De blev serveret sammen med resten af kalveculotten og skysaucen………..

Råstegte rodfrugter, 2 pers.:

2 gulerødder, skåret i små tern

1 stor pastinak, skåret i små tern

1 stor rødløg, skåret i tern

8 mellemstore kartofler, skåret i små tern

olivenolie

groft salt, friskkværnet peber

Gør alle grøntsagerne klar. Varm lidt olivenolie op på en pande og tilsæt først løgene, lad dem blive bløde. Tilsæt rodfrugterne og vend det hele godt rundt, krydr med salt og friskkværnet peber. Steg ved høj varme til det begynder at få lidt farve, skru ned til lidt under middelvarme og læg låg på (eller læg stanniol over hvis du ikke har et låg). Lad det stege i 15-20 minutter, vend rundt i det af og til, til det hele er mørt. Smag til og server.

 

I dag har vi fået stegt flæsk med persillesovs

Det er rigtig længe siden jeg har lavet det og vi nød det begge i fulde drag. Normalt får vi råkost til, men jeg var løbet tør for gulerødder og da kæresten kom sent hjem fik vi dampede karotter til i stedet for.

 

Grafikeren på min kogebog, Pia Darfelt, har lagt lidt om bogen op på hendes blog. I kan læse det HER hvis I er interesserede.

I morgen er også dagen hvor vi skal til Boksen i Herning og se Cirque du Soleil: Michael Jackson the Immortal World Tour, det glæder jeg mig rigtig meget til. Jeg henter kæresten på arbejde sidst på eftermiddagen, så får vi noget at spise og sætter kursen mod Herning. Jeg håber at det bliver rigtig godt……….

Print Friendly
Tilbage

17 kommentarer


 1. Oct 23, 2012
  10:28 pm

  MARIA SKJOLDBORG

  hejsa ,trods ALT SER DET RIGTIG GODT UD MED MADEN ,MEN HVOR JEG DOG GODT FORSTÅR DIG ,JEG HAR DEN SAMME FORNEMMELSE ,HÅBER ALT GODT

  MVH MARIA


  • Oct 23, 2012
   10:31 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Maria!

   Tak 🙂 Det er med at finde på noget der ikke er for besværligt og/eller kan forberedes 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Oct 24, 2012
  8:14 am

  Susanne

  Birthe, du MÅ altså få skiftet læge, det er så befriende når det er gjort. Jeg gjorde selv under mit forløb og det var det bedste jeg længe havde taget mig sammen til…. Jeg kender godt nok en der har planer om at arbejde for Lego, men hun er lige et par dage for ung endnu, men ud over din kogebog så er Lego næst på listen, hylde op og hylde ned med lego så har hun det bedst. Rigtig god tur til Herning, håber det indfrier Jeres forventninger. Knus


 3. Oct 24, 2012
  8:37 am

  Karen

  Held og lykke på hospitalet i dag. Håber, de kan hjælpe dig lidt. Det er nok ikke så underligt, at du er udmattet efter al den festivitas og al den spænding omkring din bog. Selv en, der ikke lider af nogen sygdom, ville blive godt og grundigt slatten efter så meget, og så er det slet ikke mærkeligt, at du bliver det.

  Mange hilsener, Karen


 4. Oct 24, 2012
  5:24 pm

  Sofies closet

  Mums! Jeg er også helt vild med rodfrugter. Plejer dog bare at spise dem med ovnbagte kartofler og kylling 🙂

  Jeg kan se i dine tags, at der er et par stykker med USA – jeg har netop oprettet et indlæg, hvor jeg gerne modtager tips til en USA tur, hvor du er mere end velkommen til at kigge forbi – læs mere her:


  • Oct 27, 2012
   1:20 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Sofie!

   Tak for din kommentar. Det er nok nemmere hvis du selv går ind og kigger på mine indlæg og finder tipsene.

   Hilsen
   Birthe


 5. Oct 24, 2012
  6:37 pm

  Rasmus

  Kære Birthe,

  Jeg læser med stor fornøjelse din blog, særligt delen omkring maden og USA.. Det er en fantastisk blog du har fået op at stå og jeg nyder at kigge forbi hver dag..

  Men.. Jeg har i længere tid haft lyst til at give dig en “opsang” og i dag synes jeg at du giver mig muligheden for det.. Det er fantastisk som du kan berige dit eget og alle vore andres liv med oplevelser, indtryk, mad mv..

  Men det kan simpelthen ikke være rigtigt at du ikke kan gøre noget godt for dig selv istedet for at “klynke”.. Få nu skiftet læge, så du kan starte på en frisk og forhåbentlig få et rigtig godt forhold til den nye læge.. Jeg synes virkelig at du skulle hanke op i dig selv og få det gjort, så vi ikke skal høre om den dumme læge mere 🙂 Vi vil meget hellere læse om mad 🙂

  Kærlig Hilsen

  Rasmus


  • Oct 27, 2012
   1:19 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Rasmus!

   Tak for din kommentar og det glæder mig at du kan lide min blog, men i den nærmeste fremtid må du nok regne med at den vil komme til at handle om mig, “klynk” osv, og meget mindre om mad – hvis noget. Der vil være andre ting der kommer til at fylde.

   Hilsen
   Birthe


   • Oct 28, 2012
    8:48 pm

    Rasmus

    Hej Birthe,

    Ja, desværre.. Jeg bestemmer jo heldigvis heller ikke hvad du vil skrive om.. Jeg sender god karma og gode tanker din mad.. Jeg håber du kan finde kræfterne og energien til at kæmpe mod det og blive rask igen..

    Det bedste tanker..

    Rasmus


 6. Oct 24, 2012
  7:58 pm

  Susanne

  Kære Birthe.
  Rigtig held og lykke på sygehuset i morgen. Krydser fingre for at det går godt. Kh Susanne


 7. Oct 24, 2012
  8:21 pm

  Sylle´s verden

  Hejsa. Jeg x-fingre for at det hele går godt på sygehuset og at du får et godt svar. Aftensmaden ser rigtig lækkert ud, det er sommetider skønt når maden rækker til to dage , og i øvrigt er der ikke noget bedre i verden end kokød 🙂
  Bedste hilsen
  Sylle´s verden


  • Oct 27, 2012
   1:16 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Sylle’s Verden!

   Det er dejlig afslappende at have mad til 2 dage og så smagte det jo skønt 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 8. Oct 24, 2012
  8:30 pm

  Birte Poulsen.

  ÅÅH hvor jeg midsunder dig at du er ved at læse Giganternes Fald. Den er bare SÅ og – og endnu bedre bliver det i fortsættelse Verdens Vinter, som jeg lige er blevet færdig med at læse…. ØV, at jeg allerede er færdig. Men kan jo så gå og glæde mig til sidste bind i serien, som skulle udkomme engang i 2014. Føler jo næsten at personerne er min nære venner, så godt kommer man til at kende dem. Glæder mig til at læse din anmeldelse, når du er færdig 😉
  KH Birte


  • Oct 27, 2012
   1:15 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Birte!

   Den er virkelig god “Giganternes Fald”, jeg har også erhvervet mig Verdens Vinter, som ligger og venter 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 9. Oct 26, 2012
  3:25 pm

  Thomas Schiermacher Jensen

  Kære Newyorker

  Tak for en fed madblog. Det er dejligt, men som dit seneste indlæg tydeligt er bevis på, også nogen gange skræmmende, med en så personlig blog som din.

  Jeg har skrevet en lille omtale af din blog, blandt andre.

  Jeg ønsker dig alt det bedste fremover.

  VH
  Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!