Newyorkerbyheart

Kræft-dagbog: Hjemme igen + kyllingedeller med chipotle……….

Ingredienserne til kødbollerne……….

………..de steges på panden………

Server dem straks……….

Aftenens tallerken…………

I aften fik jeg stablet mig på benene og lavet noget mad. Valget faldt på kyllingedeller med chipotle. De er nemme og smager dejligt. Som tilbehør fik vi lidt bagte rodfrugter og en kold sovs (creme fraiche med hvidløg, basilikum og chipotle). Nem og lækker aftensmad…………..

Kyllingedeller, 4 pers.:

500 g hakke kyllingekød

2 fed hvidløg, knust og finthakket

1 lille rødløg, finthakket

1 håndfuld frisk basilikum, hakket

1 spsk. dijonsennep

1 tsk. chipotle i abodo puré

salt, friskkværnet peber

1 æg

½ dl danskvand

2 spsk. mel

olivenolie til stegning

Bland det hele godt sammen og lad det stå på køl i ½ time. Varm olie op på en pande og form dellerne i den størrelse som du foretrækker. Steg dem på alle sider til de er gyldne og gennemstegte, ca. 6-8 minutter alt efter størrelse.

 

Vi fik bagte rodfrugter bestående af søde kartofler, gulerødder og pastinakker. De blev krydret med salt og græsk krydderi fra Santa Maria.

Jeg er meget vild med kylling for tiden, i det hele taget er proteiner det store hit uden at det egentlig er noget jeg tænker meget over, men det er klart det jeg vælger. Min krop må jo føle den har brug for det. Jeg er også rigtig glad for søde kartofler og spiser dem glad og gerne når jeg kan finde dem, desværre har jeg lidt svært ved at finde så mange som jeg gerne vil spise. Jeg vælger at følge min krop og hvad den fortæller mig den gerne vil have, jeg føler at det er det rigtige for mig lige nu.

I går fik vi denne ret, bare med kylling i stedet for kalkun. Det har været en yndlingsret i rigtig mange år efterhånden og er det stadig, det smager skønt. Kæresten lavede det i går fordi jeg var meget træt.

Aftensmaden i går var denne ret…………..

Jeg kom hjem fra OUH i går eftermiddags og det er dejligt at være hjemme igen. Vi troede at vi skulle til samtale på afdeling R (kræft afdelingen) i mandags, men det var blevet rykket til tirsdag uden vi havde fået noget at vide. Lidt træls for så kunne kæresten jo rent faktisk have været på arbejde i stedet for at sidde ude hos mig. Ikke at jeg ikke nød hans selskab, men det er jo ikke meget han har været på arbejde siden jeg blev syg…………

I går var vi så til den samtale og alt gik meget nemt. Det er ingen tvivl om at de er meget kompetente mennesker som ved hvad de har med at gøre. De giver mig ikke den stærkeste cocktail, som jeg faktisk havde forventet, men en kemo-behandling med 2 slags kemo, Cisplatin og Topotecan. Vi fik lidt at vide hvad vi kan forvente af bivirkninger og hvordan behandlingen vil foregå. Det bliver kemo 1 dag (det tager ca. 6 timer, ambulant) og så hjem i 3 uger, sådan forsætter de 6 gange. Det kan blive rykket lidt hvis mine blodprøver ikke er helt som de skal være. Jeg skal derfor have taget blodprøver undervejs. Halvvejs i forløbet vil de tage en status og se hvordan kræften reagerer på kemoen. Jeg skal have lavet en høretest inden kemo-behandlingen starter, fordi hørelsen godt kan blive påvirket.

Mine nyretal var fine og er klar til at gå i gang med behandling, så det er jo dejligt og det hjælper åbenbart at have det udvendige kateter i nyren. Jeg fik også at vide at nu skal jeg bare spise hvad jeg kan af fløde og smør, inden jeg skal i gang med behandlingen, men det er jo nemt at sige når appetitten ikke er særlig stor. Nu skal jeg så bare vente på at jeg bliver indkaldt til første omgang kemo…….

Efter samtalen var vi oppe på afdeling D6 (gynækologisk sengeafsnit) hvor jeg har været indlagt. Jeg hvilede lige lidt og fik sagt farvel til de søde sygeplejersker der har passet mig. Det var næsten helt trist at skulle hjem, ikke fordi jeg skulle hjem, men fordi jeg faktisk var faldet godt til på afdelingen. Det er heller ikke sådan at jeg føler at tiden jeg har været indlagt er “spildt”, for der er faktisk stødt noget til hver dag og det har været dejlig trygt at være indlagt. Nu melder hverdagen sig og vi skal få en så normal i gang som muligt.

Jeg skal jo lige vænne mig til at jeg nu har nefrostomi (dræn fra nyren), det er jo ikke lige det man drømmer om at skal gå med en pose med urin på sig hele tiden, men sådan er det så lige nu. Jeg skal finde ud af hvilke noget tøj jeg kan have på uden at det kan ses og jeg skal lære forskellige ting. De afviser dog ikke at de vil prøve at lukke for det udvendige dræn igen på et tidspunkt og se om det indvendige dræn kan tage over, men det bliver nok efter første kemo-omgang er overstået, altså engang i foråret.

I dag har hjemmesygeplejersken været forbi for lige at hilse på og høre lidt om min situation. Det er meget rart at de kigger forbi et par gange om ugen, især her hvor det hele er så nyt. Vi fik en rigtig god snak om alt muligt. De kommer igen på fredag, hvor jeg skal have fjernet stingene i såret på halsen, det kan de også klare så er jeg fri for at skulle op til lægen.

Nu hvor jeg har fået nefrostomi skal jeg ikke op om natten længere, det giver mig jo en noget bedre nattesøvn. Jeg vågner dog stadig tit fordi jeg er bange for at ligge på min nefrostomi-slange og måske også fordi det hele er så nyt endnu. Jeg vågner også fordi jeg har mange smerter i ryggen. Jeg er tvunget til kun at ligge på ryggen fordi jeg jo har dræn på den ene side og såret på halsen på den anden side. Fibromyalgien spiller selvfølgelig også ind her og giver lidt ekstra smerter, så jeg prøver på at justere min medicin lidt. Jeg er jo dækket ind af morfin det meste af døgnet og har ekstra jeg kan tage når det er nødvendigt. Ellers går meget af min dag med at sove, både pga sygdommen men morfinen sløver mig selvfølgelig også en del.

I år håber jeg på at kæresten forærer mig en lækker chokolade-julekalender med god chokolade hvor der er masser af marcipan i – ellers må jeg jo ud og købe en til mig selv 😉 Nu har jeg set på den i mange år efterhånden, i år skal det være, ingen ved hvor mange jul jeg har tilbage. Får I julekalender? Hvis ja, pakke eller chokolade?………..

Print Friendly
Tilbage

39 kommentarer


 1. Nov 21, 2012
  10:41 pm

  Marianne Brøndum Pedersen

  Godt at høre at du er kommet hjem og at der er lagt en plan for dig. Du må rigtigt påskønne de stunder der minder om en almindelig hverdag – jeg har det sådan, at når “lokummet brænder”, så er det de små almindelige genkendelige hverdagsting der bare er så skønne, mon du også har det sådan?
  Held og lykke med “projektet”, jeg er sikker på, at vi er mange der følger dig og krydser fingre for, at alt går vel.
  Marianne i Middelfart


  • Nov 21, 2012
   10:48 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Marianne!

   Ja, jeg sætter pris på hverdagen og de små ting, det er så dejligt og man får rigtig øjnene op for dem i en situation som denne 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Nov 21, 2012
  10:48 pm

  conny laursen

  Nørj,de kyllingedelleer ser vel nok lækre ud,de skal da prøves en dag ;o)


  • Nov 21, 2012
   11:08 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Conny!

   Tak, de blev også ret godt 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Nov 21, 2012
  11:01 pm

  Karina Braae

  Du er og bliver en ener og gid du får et langt og godt liv.
  Det er spændende og givende at følge din hverdag. Du fortjener det bedste.
  Jeg ønsker for dig du får en kalender, hvis ikke nu? Hvornår så?
  Jeg får ingen af delene, men glæder mig hver weekend over at se mine børn pakke adventsgave op fra “nisserne”.

  Mange hilsener fra Karina Braae


  • Nov 21, 2012
   11:10 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Karina!

   Tak, hvor er du sød – jeg håber også at du får et langt og lykkeligt liv 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Nov 21, 2012
  11:29 pm

  EVA

  HEJ BIRTHE: RIGTIG DEJLIGT AT HØRE DU ER PÅ HJEMMEBANE IGEN- DET MÅ VÆRE GODT FOR DIG- OG DU ER ENDDA KLAR MED OPSKRIFTER- DU ER FANTASTISK- JEG SKAL PRØVE AT LAVE DE LÆKRE KYLL DELLER SER RIGTIG GODT UD. HA DET GODT OG PAS PÅ DIG MANGE HILSNER EVA


  • Nov 22, 2012
   12:33 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Eva!

   Det er altid skønt at være hjemme, men det har været godt for mig at have det hospitals-ophold, så jeg har fået mere ro på omkring drænet i nyren og alt det andet der er sket 🙂 Her i huset er kyllingedeller et stort hit, de har faktisk slået almindelig frikadeller af pinden……

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Nov 22, 2012
  12:01 am

  Kristina

  Næ, ingen kalender her. Fik før i tiden af min mors gamle moster, der fik ondt af mig da jeg flyttede hjemmefra:) men så døde hun og så var det slut med det. Men i år har jeg faktisk snyt lidt og købt en lego friends kalender til mig selv, sønnen har star wars udgaven. Overvejer lidt at lave julesmåkage kalender til kollegerne, bage dem med huller i så de kan hænge på en snor, og så med tal på af royl icing. Så må de slåds om hvis tur det skal være….


  • Nov 22, 2012
   12:31 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Kristina!

   God ide med småkagerne, jeg er sikker på at det vil vække lykke hos dine kollegaer 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Nov 22, 2012
  6:52 am

  Rikke Laasby Møller

  Hejsa Birthe,

  Velkommen hjem, hvor må det være dejligt, trods søde sygeplejersker, at være hjemme i de vante omgivelser igen. Du skal nok få det til, at fungere med det udvendige dræn, det skal nok gå 🙂
  Hjemme hos os, er det kun lille manden, der får pakkekalender – pakker af os og en chokoladekalender og en skrabekalender af mormor og morfar, så han har lidt at vælge imellem 🙂 det er også godt nok, det er trods alt børnenes fest….. Og lidt min elsker bare jul og er derfor også ekstra glad for, at min fødselsdag ligger i december måned, så kan jeg vist ikke få det mere julet og hyggeligt.
  Håber du får din chokoladekalender, men mon ikke 😉 marcipan er også et stort hit hos mig …. Mums.

  Kan du have en god dag Birthe, og pas på dig selv 🙂
  Kærlig hilsen

  Rikke


  • Nov 22, 2012
   12:30 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Rikke!

   Jeg er også sikker på at det kommer til at fungere, jeg skal bare vænne mig til det. Det er jo ikke ligefrem det jeg altid har drømt om, så det kræver lidt tilvænning at det er sådan det er nu 🙂

   Chokolade med marcipan er næsten det eneste chokolade jeg spiser, det er et hit 🙂

   KH
   Birthe


 7. Nov 22, 2012
  9:02 am

  Majbrith Christensen

  Mums, de ser lækre ud, dem vil jeg lve en dag. Hvis ikke jeg kan få Chipotle, hvad kan jeg så erstatte det med?
  Dejligt at du er hjemme igen, flot at du får stablet dig på benene, og lavet dejlig mad…respekt.
  Kh Majbrith


  • Nov 22, 2012
   12:29 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Majbrith!

   De blev også gode. Du kan f. eks. bruge røget paprika (som er lettere at få) eller prøv med lidt sød chili sauce, en lille smule BBQ sauce eller bare lidt chilipulver. Mulighederne er uendelige 🙂 Håber, at de vil falde i din smag 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 8. Nov 22, 2012
  10:09 am

  Camilla

  Dejlig at du er kommet godt hjem 🙂 Det lyder også godt, at der er ved at komme styr på hvad du skal igennem af behandling. Håber du snart kommer i gang 🙂


  • Nov 22, 2012
   12:27 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Camilla!

   Ja, det er godt at være hjemme i vante omgivelser 🙂

   KH
   Birthe


 9. Nov 22, 2012
  12:44 pm

  Marie

  Hej Birthe

  Det er satme ikke fair, at du skal have kræft oveni din fibromyalgi. Helt ærlig!
  Du er simpelthen så sej, og jeg elsker din blog og dine opskrifter. SÅ du må give sygdommen fingeren og kæmpe videre!
  Mange tanker og TAK for de inspirerende indlæg,
  Marie


  • Nov 23, 2012
   11:46 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Marie!

   Det er ikke meget retfærdigt med kræft – eller andre kroniske sygdomme – jeg må bare forholde mig til den situation jeg er i og så kæmpe det bedste jeg har lært 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 10. Nov 22, 2012
  1:11 pm

  anjoe

  Jeg er overbevist om, at du gør helt ret i at spise de ting, som du “hungrer” efter, også om nogle af dem skulle være såkaldt ulødige/usunde.
  Når – logisk nok – overskud er en mangelvare, da vil det måske være en idé at stege kød til flere måltider. Kyllingefilet kan spises “traditionelt” den første dag, resten deles i to portioner, hvoraf den ene fryses ned til brug i en suppe senere, mens den anden på dag 2 skæres i mindre tern og blandes med ønskede grøntsager og så ellers en god dressing samt masser af rejer til 🙂
  Det glæder mig meget, at du tackler alle de nye situationer så flot. Alt bedst ønskes du i det videre forløb — og jo, jeg tror du får den velsmagende julekalender!


  • Nov 23, 2012
   11:45 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anjoe!

   Jeg tager overhovedet ikke hensyn til kostråd eller andet lige pt – og har nok aldrig rigtig gjort det – jeg spiser det min krop fortæller mig at jeg skal spise og så håber jeg på at det er det rigtige 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 11. Nov 22, 2012
  1:28 pm

  Christina

  Dejligt, at du er hjemme igen. Jeg synes selv, det gav mere ro at komme hjem, da jeg endelig gjorde det efter min indlæggelse, for der er megen uro på sådan en afdeling (jeg var indlagt på mave-tarmkirurgisk afdeling dengang). Jeg husker også, hvordan det var kun at sove på ryggen. Det er godt nok træls. Det gjorde jeg i 3-4 måneder. Sover ellers altid på maven. Havde også dræn (galdedræn, der skulle fjerne galden fra bughulen), men posen kunne heldigvis hænge på siden af sengen, så jeg ikke skulle være bange for at komme til at ligge på den. Måske kan du prøve det samme? Måske kan den sættes fast med en sikkerhedsnål på en måde. Det fik jeg i hvert fald at vide.
  Mht. det lidt mere hyggelige; nej, jeg får ikke lige julekalender, men jeg laver en til Christian hvert år. Jeg har netop i går fået de sidste gaver hjem til den, og jeg glæder mig sådan til at komme i gang med at give ham den! 🙂 Laver adventskalender, så det kan være nogle lidt dyrere ting, der kommer i. Jeg hygger mig rigtigt med at finde sjove og dejlige ting at putte i den og overraske ham med, så det er også lidt for min egen skyld, at jeg laver den. Synes, det er SÅ hyggeligt.i


  • Nov 23, 2012
   11:43 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Christina!

   Ja, der er mere uro, men jeg synes egentlig at det var ok der hvor jeg lå. Jeg lå selv i halvdelen af tiden og det er jo en luksus – og så lukkede jeg altid døren ind til mig, så jeg kunne holde noget af larmen ude 🙂

   Hvor er det skønt at du laver en adventskalender.

   Mange hilsner
   Birthe


   • Nov 24, 2012
    1:08 pm

    Christina

    Det må have været dejligt, at du kunne ligge alene noget af tiden. Jeg lå på en 4-mandsstue, og nogle var meget syge, så der kom også sygeplejersker ind om natten, og der skulle også ske noget tidligt om morgenen. Så jeg synes, det var fantastisk at komme hjem.
    Ja jeg glæder mig også til at give ham den 🙂 Fik pakket gaverne ind i går – pyh et arbejde! Men går en del op i, at det skal være flotte pakker, og den slags tager jo tid. Men nu er jeg klar 🙂


    • Nov 27, 2012
     9:58 pm

     Newyorkerbyheart

     Hej Christina

     Du kan tro jeg værdsætter det. Denne gang har jeg også fået lov til at ligge alene. Jeg er heldig – i en uheldig situation 🙂

     Mange hilsner
     Birthe


     • Nov 28, 2012
      4:38 pm

      Christina

      Det er dejligt for dig, Birthe. Håber, det varer ved, så du får noget ro 🙂


 12. Nov 22, 2012
  1:48 pm

  Susanne

  Hej, hvor i alverden køber du chipotle? Nu har jeg været alle steder og de aner ikke hvad jeg snakker om, og eftersom dine opskrifter er sikre vindere herhjemme så skal jeg jo bruge noget af og til.
  Julekalender til mig, næ nej, men sjovt nok forventer resten af familien adventsgaver, fra undertegnede, så lige nu er der pakket 16 pakker, svigerdatteren skal også have, og de ligger fint i en kurv og venter…. Knus Susanne


  • Nov 23, 2012
   11:42 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Susanne!!

   Jeg mener jeg linker til det i mine indlæg? Jeg køber det hos Chilihouse.dk. Du kan købe det online eller i deres fysiske butik i Købehavn 🙂

   Hvor er du en god svigermor og mor.

   Kh
   Birthe


 13. Nov 22, 2012
  10:56 pm

  Pia

  Hej.
  Vil bare lige fortælle om min julekalender.
  Hver dag får jeg en a4 side, hvor der er et billed som vi har taget gennem året, så har manden fundet på en lille tekst som f.eks. 1 gang vindues pudsning, et weekend ophold for to, en tur i bio, en fisketur med ungerne, en tur til vesterhavet eller bare en tur ud i det blå lige hvor jeg har lyst til at blive kørt hen.
  Super julekalender.
  Lige tilsidst BIRTHE du kommer til at opleve mange flere jul! med alle de positive tanker og energier vi sender til dig, så glæd dig bare til alle dem.
  Mange positive tanker fra Pia


  • Nov 23, 2012
   11:38 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Pia!

   Sikke da en fantastisk ide, du må elske den kalender 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 14. Nov 23, 2012
  11:22 am

  Birgitte B

  Hej Birthe
  Håber du bliver forkælet med noget god chokolade (mon ikke?!!)
  Hos os er det kun børnene der får adventsgaver – deres mor nøjes med deres glæde 🙂
  Pas på dig selv og husk at slappe af.
  Kh. Birgitte


  • Nov 23, 2012
   11:37 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Birgitte!

   Det håber jeg også 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 15. Nov 23, 2012
  5:07 pm

  mimi

  Hej godt at se at du er hjemme igen, det ser dejlige ud de kyllingedeller. Her hjemmme får vi en skrabe kalender af svigermor, og datter og vores katte får søndagsgave.


  • Nov 23, 2012
   11:36 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mimi!

   De smagte skønt. Vi fik dem 2 dage i træk 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 16. Nov 23, 2012
  8:26 pm

  Anne Bøgegaard

  Kære Birthe
  Efter en lang pause fra blogs, klikker jeg ind på din blog og erfarer, at du har fået diagnosticeret kræft. Hvor gør det mig ondt og ked af det, især på dine og dine nærmeste vegne.
  Jeg håber af hele mit hjerte, at du har det godt, både fysisk og mentalt, på trods af omstændighederne. Der er ingen tvivl om, at det er barskt, men jeg ved også, at du er en fighter! Du bliver ved, giver ikke op og kæmper, og den indstilling kan slå selv den mest hårdnakkede kræft til plukfisk.
  Jeg ønsker dig og dine nærmeste alt det bedste for fremtiden, og jeg vil sende positiv energi til dig! 🙂
  De bedste og varmeste hilsner fra Anne (MademoiselleBlack)


  • Nov 23, 2012
   11:35 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anne!

   Ja, det er ikke sjovt, men efterhånden er det ved at synke ind. Men jeg har tænkt mig at kæmpe alt hvad jeg kan, til jeg ikke har flere kræfter og så håber jeg bare at det er nok 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 17. Nov 24, 2012
  2:58 pm

  Piskeriset

  Du skal da have en chokoladejulekalender – det må da være hyggeligt med sådan en lille lækkerbid hver dag 🙂

  Der er kommet en del gode udgaver de sidste par år, så jeg er også lidt fristet, men lige for tiden har jeg ikke så meget lyst til søde sager, så det må vente et år. Jeg har lavet adventskalender til gemalen – ved endnu ikke om det bliver gengældt i år 🙂


  • Nov 27, 2012
   9:57 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej piskeris!

   Tror jeg selv må ud og købe dem, tror ikke kæresten forstår mine hentydninger 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 18. Nov 24, 2012
  6:41 pm

  anjoe

  Madmæssigt, og det sygdomsfri eller ej, er vi enige – for hvor mange gider blive citeret 5 år ældre levetidsmæssigt, hvis og i så fald de har spist mad, der smagte rædselsfuldt i 40 år 😀

  Mit lille madforslag havde kun at gøre med en lettere tilgang til hverdagskost, og det du´r vel trods alt 😉

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!