Newyorkerbyheart

Kræft-dagbog: Opdatering……

Tirsdag var jeg et kort smut på Odense Universitetshospital (OUH) for at få foretaget en renografi (undersøgelse af min nyrefunktion). Kærestens mor var så sød at køre med mig, hvilket jeg sætter stor pris på. Det betyder at jeg ikke skal tage med offentlig transport, hvilket ville være noget nær umulig.

Efter at have fået undersøgelsen overstået, kørte vi mod Middelfart, hvor vi spiste frokost på Holm’s. Valget faldt på deres lækre æggekage, som jeg faktisk spiste helt pænt af, men alligevel kunne vi langt fra spise op. Men lækkert, det er det 🙂

Holm’s i Middelfart………..

Fin opdækning…….

Så er der serveret……..

Efter frokosten gik vi en tur på den hyggelige gågade i Middelfart, inden vi satte kursen hjemad – og da var jeg også TRÆT. Det var måske lige at tage munden for fuld, fordi jeg har været træt nu i flere dage efter, men det var bare så hyggelig en dag 🙂

Piskeriset har sendt mig en lækker gave, TAK!……….

Sif Orellana har været så sød at sende mig hendes nye bøger: Gartnerinden & Lykkesmeden + Sif’s magiske julekalender………..

……..og endda signeret. TAK, Sif………………….

Det er ingen hemmelighed at jeg er VILD med Sif Orellana’s bøger. Det univers hun skaber i hendes bøger er helt unik og som at træde ind i en hel anden verden. Jeg elsker at fordybe mig i hendes bøger og drømme mig væk i hendes univers, hvor jeg kan glemme alt om kræft og døden. Desuden er hendes bøger også altid fyldt med de smukkeste billeder og super lækre opskrifter. Gartnerinden & Lykkesmeden er ingen undtagelse og det er fuld fortjent at den er strøget ind på bestsellerlisterne………

I går fik vi kartoffel-/porrefad med skinke og bacon…………….

Årets brunkager………….

I går bagte min søde veninde, Lotte brunkagerne for mig. Jeg lavede dejen for et par dage siden og den har stået på køl siden. Jeg brugte den samme opskrift som sidste år, nemlig Mette Blomsterbergs. Vi delte portionen og hun var så så sød at bage dem for mig, sikke en stor hjælp. Tusinde TAK, Lotte!

Smuk perlekæde fra en sød veninde…….

I dag modtog jeg den fineste perlekæde med posten, fra min veninde Sanne. Tusinde TAK, Sanne! Hun har selv lavet den og jeg synes bare den er så flot. Farverne er lige mig og jeg er sikker på at jeg vil bruge den flittigt.

Lægerne er ikke helt tilfredse med mig, fordi jeg har tabt for meget muskelmasse. At tabe muskelmasse i min situation er meget skidt, fordi det gør at jeg er i dårligere stand til at modstå infektioner. Sidst fik jeg at vide at jeg skal spise alt det fede jeg kan komme i nærheden af – og også gerne nogen proteiner. Proteinerne er ok, men at spise fede ting er straks værre – tænk at være havnet i den situation. Nu bliver jeg beordret til at spise fløde, is, kager, wienerbrød og junkfood i lange baner – og nu kan jeg ikke. Det er så svært for mig at få det ned, det samme gjorde sig gældende for aftensmaden i går, hvor vi fik kartoffel-/porrefad med skinke og bacon. Det blev kun til en lille bitte portion og lidt dampede karotter – og hvert bid var en kamp. Den anden aften fik jeg dog grillkylling og pommes frites, hvilket var en succesoplevelse. Det lykkedes mig næsten at spise ½ grillkylling, fordi den var så saftig og lækker. Nogle gange synes jeg at grillkyllinger kan være en tør og trist oplevelse, men det var det her ikke. Mums, det er helt klart noget jeg skal have igen. Selvom kyllingen er friteret – hvilket så er godt nok i min situation – så er der jo også stadig proteiner i kødet – så det må jeg have noget mere af…….

Ellers plages jeg stadig af træthed. At udføre den mindste ting gør mig så træt, så jeg må hen og sove bagefter. Kemo-træthed er ikke noget at spøge med, den er så udmarvende og det er umulig at sove fra den. Jeg kan sove nok så meget, det hjælper overhovedet ikke. Det er en træthed hvor det at gå i bad kan være et fuldstændig uoverskuelig projekt – og det at vaske hår er noget jeg slet ikke gør. Jeg har så meget hår og det er så tungt, så det er nærmest en umulig opgave for mig, jeg bliver simpelthen helt udmattet halvvejs, hvilket jo ikke er optimalt. Så jeg har fået en aftale i stand med min frisør om at hun vil vaske mit hår en gang i ugen, for kr. 100,- pr. måned. Det synes jeg er yderst rimelig og det er en kæmpe hjælp for mig, for at gå rundt med fedtet hår gør ikke noget godt for ens livskvalitet. Nogle gange er jeg så træt så jeg kun kan sidde og kigge på min kaffekop – eller glasset med æblejuice – jeg kan simpelthen ikke finde kræfter til at løfte det op til munden. Jeg ved det lyder helt vildt – og måske også overdrevet – men det er det altså ikke. Jeg er virkelig så træt, så selv de mindste opgaver er som kæmpe bjerge der ikke er til at bestige.

En anden ting jeg er begyndt at “kæmpe” med, er at jeg fryser hele tiden. Jeg har altid haft det varmt, al den tid jeg kan huske og nu kan jeg ikke være oppe uden af begynde at fryse. Mine hænder og fødder er kolde, hvad jeg næsten aldrig oplever og flere gange om aftenen har kæresten måtte lave varmedunke til mig, fordi jeg bare ikke kan få varmen. Det er meget mærkeligt at opleve den forandring. Gad vide om det er fordi jeg har mistet så meget muskelmasse??

Den anden dag skrev jeg om at jeg håbede at jeg kan tilbringe min sidste tid på D6 på OUH, hvis jeg ikke kan komme på hospice. En af sygeplejerskerne fra afdelingen har læst det og meldt tilbage til mig at det kan lade sig gøre og det er bare en utrolig lettelse for mig. Jeg ville være så ked af det, hvis jeg skulle tilbringe min sidste tid på afdeling R (onkologisk) på OUH. Nu har jeg fået ro i sindet, fordi jeg ved jeg kan komme på D6 og fordi jeg ved at jeg kommer tilbage til dem. Når jeg er færdig med kemo – og dermed slutter mit tilhørsforhold til R – så kommer jeg automatisk tilbage til min “stam-afdeling” og det er i mit tilfælde D6, fordi det er hos dem jeg startede. Jeg kan ikke sætte ord på hvad det betyder for mig, men det er virkelig meget. Jeg græder når jeg skal på R, fordi jeg slet ikke kan falde til der, min eneste trøst er at jeg (som regel) har kunnet ligge og kigge op på D6 og dermed følt mig lidt tæt på dem. Der er mærkeligt at jeg kan føle mig så tæt knyttet til nogle mennesker (læger og sygeplejersker) som jeg jo dybest set ikke kender, men de er kommet til at betyde helt vildt meget for mig. Jeg føler at jeg har et specielt bånd til dem, om det er fordi jeg startede der, om det er pga den famøse torsdag eller om det bare er fordi de er nogle fantastiske mennesker det ved jeg ikke – det er nok i virkeligheden en blanding tror jeg – men de har i hvert falde (hele afdelingen) en speciel plads i mit hjerte. Så Gudrun (læge), Jørn (læge), Inger (sygeplejerske), Pernille (sygeplejerske), Bente (sygeplejerske), Sandra (sygeplejerske) + alle dem jeg ikke kan huske navnene på, men hvis ansigter jeg husker – TAK, I har alle gjort et uudsletteligt indtryk på mig. Jeg er sikker på at jeg vil være I gode hænder hos jer, når mit liv lakker mod enden. Jeg er sikker på at jeg vil møde døden på en værdig måde og at I vil passe godt på mig i processen…………..

Print Friendly
Tilbage

29 kommentarer


 1. Dec 22, 2012
  3:51 pm

  Marianne

  Det er noget af en møg tur du er i gang med, dejligt at der trods alt er en masse lyspunkter, og gode ting og oplevelser i dit liv.

  Da min ex havde fået kemo et par gange, frøs han også… Meget, og han har ellers altid rendt rundt i shorts, lige til der skulle skovles sne….

  Han fik også besked på at spise det du får besked på, og det fandt han bestemt ikke let.. Dog kunne han altid får laks ned, aå det fik han hver dag… Og så nogle af mine julesmåkager, så dem fik han også en dåse af.

  Ønsker dig en dejlig jul, håber du kan nyde jule maden..

  Mange tanker
  Hyggehygge
  Marianne


  • Dec 22, 2012
   5:01 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Marianne!

   Ja, selvom det er en svær tid så er der jo heldigvis lyspunkter og dem griber jeg fat i, de skal hjælpe mig på de svære dage 🙂

   Jeg har endnu ikke prøvet laks, selvom der faktisk er flere der har skrevet det, men julesmåkagerne glider også ned her….

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Dec 22, 2012
  3:54 pm

  Penille Holm

  må jeg anbefale at du investere i et varmetæppe (Noget i stil med http://www.wupti.com/Produkter/Husholdning/Personlig-pleje/HD100/Beurer-HD100-luksus-elplaid.html)
  ellers kan de små varme hjerter der skal knækkes og så varmer(de kan købes genopvarmelige, hvor de lige skal koges inden næste gang), kan være rare at have i lommen når du skal ud og lige kommer til at fryse.

  med maden, der er ikke så meget andet end at finde det du synes er lækker, og så lave retten lidt mere “fed” og proteinrig, så udskift mælken i sovsen med fløde og så videre.
  Har du prøvet at snakke med afdelingen om at få nogle proteindrikke med hjem(eller få dem på recept)? og så drikke dem med masser af isterninger og måske lidt fortyndet med mælk eller vand, for så skulle de være nemmere at få ned.

  Men dejligt at du har fået lavet så god en aftale med din frisør, når man ligger med fedtet hår osv så føler man sig endnu mere syg.

  Endnu dejligere at du har fået de dejlige gaver.
  Selv er jeg også vild med Sifs bøger, men har kun nået at købe de 2 første inden manden mente at jeg købte for mange kogebøger 😉
  Men skal nok få købt resten engang alligevel, dog står din bog højest på listen over de bøger jeg skal have købt.

  Hilsen Nille


  • Dec 22, 2012
   3:58 pm

   Penille Holm

   I øvrigt, så spiste vi også på Holm’s (bare fordi det er sjovt stedet hedder Holm lige som os) da jeg blev uddannet sygeplejerske i sommers. Kæmpe portioner og ret billigt. Ikke det fineste eller bedste sted jeg har fået mad, da vores kartofler var kolde inden i og derved afsløret i at de var opvarmet, men sovs osv var lækker, og det samme var desserten. Dertil fik min søn den største børneis jeg nogensinde har set, og de lidt grove arbejdsmænd der sad ved bordet ved siden af bestilte også børneis da de så størrelsen på min søns portion (tror der var omkring ½l is i portionen)


   • Dec 22, 2012
    5:06 pm

    Newyorkerbyheart

    Hej igen, Pernille!

    Øv, til kolde kartofler, men godt at resten var fint. Den is dessert lyder som noget af en udfordring 🙂

    Mange hilsner
    Birthe


  • Dec 22, 2012
   5:05 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Pernille!

   Ja, kæresten har også fablet om et varmetæppe, måske der bliver løsningen på det problem 🙂

   Jeg er i fuld gang med at finde ud af hvad jeg kan spise. Lige nu kan jeg spise grillkylling, en cheeseburger fra McDonalds (de har en fin størrelse, som ikke er for stor), frisk frugt, skyr, hummus, Edamame bønner, mandler og marcipan.

   Håber du vil kunne lide min bog, når/hvis du får fat i den 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Dec 22, 2012
  4:10 pm

  Susanne

  Kære Birrhe.
  Jeg har ingen gode råd….
  Ønsker dig bare det bedste og ønsker dig og dine en glædelig jul og et fantastisk nytår uden sygdom.
  Kh Susanne


 4. Dec 22, 2012
  4:36 pm

  MaryKbh

  Altså altså Birthe. Jeg har med jævne mellemrum været inde på din skønne blog, når jeg har skullet finde inspiration til spændende mad, din blog er så fed og superinstruktiv med skønne billeder. Tak!! Nu kommer jeg så ind på din blog igen efter flere måneders pause og ser, udover dine skønne madtips, at du er alvorligt syg. Øv, hvor gør det mig ked. Du er, som jeg kender dig her på bloggen, et sprudlende menneske med åbent og positivt sind – det her er helt udfortjent. Jeg har ikke været på din blog længe, for også jeg har været syg længe uden at kunne finde ud af, hvad det var. Det viste sig for mig at være banalt, jeg har gået med en underlivsinfektion og en spiral på afveje knapt 5 måneder og endte med at blive indlagt akut under besøg i Odense i 5 dage på afdeling D6. Måske vi ovenikøbet var der samtidig? Jeg blev udskrevet omkring 1. dec. Jeg forstår godt, at du gerne vil tilbage dertil – jeg var også glad for personalet der og er glad for at høre, at de har tilbudt dig at komme tilbage. Jeg ville ønske, at det for dig også gjaldt, at sygdommen nu var ude af din krop.
  Men Birthe, hvor er det flot, det du har opnået med blog og bog , og tænk at du er blevet nomineret til THE GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS! Fandme sejt gået!!:-) Jeg satser på, at bogen ligger under juletræet på mandag – den stod i hvert fald på min ønskeliste, ellers må jeg ud og købe efter jul:-)
  Jeg ønsker dig alt det bedste, hepper på dig og tror, at et menneske med dine mentale kræfter kan stå imod længe. Bliv ved at holde fokus på det, der er godt, husk at vær stolt, når du får udrettet selv små ting. Du er verdens sejeste New Yorker by Heart!


  • Dec 22, 2012
   5:10 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mary!

   Så har vi da været på D6 samtidig, hvor sjovt 🙂 jeg er så glad for at jeg kan komme tilbage dertil, de har givet mig en masse ro at vide det.

   Jeg håber du får min bog og at du vil kunne lide den 🙂

   Tak for dine varmende ord.

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Dec 22, 2012
  7:25 pm

  Christina

  Kære Birthe
  Du kender ikke mig, men jeg har fulgt med i din blog i snart mange år og har fundet stor inspiration i dine mange opskrifter. Jeg er meget ked at at læse om din sygdom og hvor meget du må igennem. Men samtidig lyser din stærke vilje også igennem dine blodindlæg, hvilket jeg synes er virkeligt stærkt. Jeg håber at du får en dejlig og afslappende jul med dine nærmeste omkring dig.
  Jeg ønsker det bedste for dig.
  Mange hilsner
  Christina


  • Dec 22, 2012
   11:25 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Christina!

   Tak for din kommentar.

   Jeg er glad for at du kan fornemme min vilje, for den er der helt bestemt. Selvfølgelig vil jeg leve og jeg vil kæmpe sæt hvad jeg kan, men har også en grænse. Som jeg håbet jeg kan finde ud af at definere og sige stop når tid er.

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Dec 22, 2012
  7:48 pm

  Lene Pedersen

  Krammetur, simpelthen! 🙂


 7. Dec 22, 2012
  8:32 pm

  Randi

  Kære Birthe
  Jeg har fulgt med på din blok længe. Har prøvet nogle af dine dejlige opskrifter.
  jeg har selv for en del år siden været igennem en kemokur, og tabte mig meget. Det hjalp lidt, at jeg hver dag drak en maltøl. Sådan en er nemmere at få ned end fast føde.
  Mange mange hilsner og tanker
  Randi


  • Dec 22, 2012
   11:21 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Randi!

   Tak for din kommentar.

   Jeg har faktisk hørt det med maltøl før, måske jeg skulle prøve det, det kan jo ikke skade 🙂 Jeg håber, at du nu et sygdomsfri?
   Mange hilsner
   Birthe


 8. Dec 22, 2012
  9:19 pm

  Signe Jensen

  Kære Birthe. Du skal simpelthen have en ordentlig krammer! Har fulgt med i din blog det sidste stykke tid, og din situation berører mig rigtig meget. Jeg håber det allerbedste for dig, og hvis du en dag skulle få brug for hjælp fra en total fremmed, så sig endelig til, for vi bor ikke så langt fra hinanden, kan jeg se….Glædelig jul og godt nytår….mange kram…Signe…


  • Dec 22, 2012
   11:19 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Signe!

   Tusinde tak, det glæder mig at få en krammer – og man ved aldrig – jeg kunne nemt få brug for din hjælp. Det er sås går ting jeg ikke kan, så tak for dit tilbud, jeg vil huske det 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 9. Dec 22, 2012
  10:46 pm

  Henriette

  Kære Birthe,
  Først og fremmest vil jeg ønske dig en rigtig glædelig jul, jeg håber, at du får en fredelig aften med dine kære.
  Jeg har lagt mærke til, at du skriver “NÅR mit liv lakker mod enden” – jeg håber ikke, det betyder, at du har opgivet håbet! Mirakler kan stadig ske – ellers er det jo fjollet med kemobehandling. Jeg sender god karma din vej! Kram her fra.


  • Dec 22, 2012
   11:16 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Henriette!

   At jeg skriver “når” betyder bestemt ikke at jeg har givet op, det betyder at jeg er realistisk. Jeg ved jeg skal være positiv og håbe på mirakler – det fortæller alle mig – men det er ikke så simpelt som det lyder. Jeg ved at jeg er alvorlig ramt og at mit liv er i fare, det et tydeligt at se på mine lægers ansigter. Jeg tackler det ved at være realistisk og ved at forberede mig på det der KAN ske. Vi er alle forskellige og jeg tror ikke man ved hvordan man vil reagere, inden man ser døden i øjnene. Jeg har været så tæt på at dø, men vendte tilbage, det gør bare at jeg forbereder mig endnu mere.

   Mange hilsner
   Birthe


 10. Dec 23, 2012
  12:58 am

  Piskeriset

  Er glad for, at pakken vakte glæde. Tog et smut forbi Magasin netop for at købe dem der, da jeg ved, at det er en af de amerikanerting, du holder af ♥


 11. Dec 23, 2012
  1:09 am

  Christina

  Hej Birthe.
  Hvor er det bare dejligt at høre, at du har fået ord på at få lov til at komme tilbage på din afdeling. Det betyder bare så meget, at du nu kan have ro i sindet omkring fremtiden. Nu skal du ikke være bekymret for det.
  Sikke nogle søde veninder, du har. Dejlige gaver og hjælpen, de giver. Det er så rart at høre.
  Vil ønske dig og din kæreste (og Prinsessen ;)) en rigtig god jul, selvom jeg godt ved, at det ikke er det samme, når man er så træt og ikke helt kan spise, som man har lyst til. Men jeg håber, I får nogle gode dage, trods alt 🙂


 12. Dec 23, 2012
  11:05 am

  Betttina

  Kære du.
  Du og din kæreste ønskes en rigtig dejlig jul og et nyt år med masser af gode oplevelser fra en trofast læser


 13. Dec 23, 2012
  2:59 pm

  Edith Kristensen

  Hejsa.
  Jeg ville bare lige ønske dig og dine en glædelig jul. Jeg har læst med på din blog længe og er glad for din kogebog + alle de opskrifter jeg finder herinde. Jeg har også læst med nu, hvor du står overfor den kæmpe udfordring som sygdom er. Jeg ønsker dig alt det bedste både nu og i det nye år.
  Vh.
  Edith
  (Der nu er på vej ned for at lave dine amerikanske pandekager til vores jule-brunch gæster i morgen).


 14. Dec 23, 2012
  3:06 pm

  Søren Svendsen

  Kære du

  Jeg vil ønske dig og din kæreste en rigtig glædelig jul og godt nytår og håber på det bedste i det nye år for dig. :-).
  Har været på din blok et stykke tid men har ikke kommet med nogle kommentar men nu kunne jeg ikke lade være med det. Jeg vil give dig en krammer og ønsker dig alt held og lykke fremover. 🙂


 15. Dec 23, 2012
  9:32 pm

  Lene

  ..så sidder jeg igen og tuder over alt det uretfærdige..
  Hvor er det synd for dig og din kæreste, at i skal igennem alt det her!
  4. December sad jeg ved min elskede mors side og holdt hendes hånd, imens jeg så på monitoren hvordan hendes puls og hjertefrekvens faldt og til sidst stoppede. Hun havde kræft, lymfom, og hendes hjerte sagde stop. Det var de værste timer nogensinde for mig, men pga personalet på afdeling R, Ålborg sygehus, så blev det også den fineste afsked jeg kunne forestille mig.
  Hvor er det bare en grim og uretfærdig sygdom, og hvor jeg håber der snart findes en kur – så vil alting virke knapt så forgæves..
  Det er sandt hvad Danser med drenge synger – det er værst at være den efterladte – det er som om lidelsen bliver siddende i kroppen, og billederne står helt klare.
  Tak til dig, fordi du deler alt det du gennemgår med mig, det betyder meget, og du er med i mine bønner.
  Jeg ønsker for dig, at miraklet sker (og mirakler findes jo), at du bliver rask.
  Håber ikke min besked er for trist, for egentlig bruger jeg det for at komme af med noget af det der fylder i mig.
  I morgen er det juleaften, og min far kommer og fejrer det hos mig og min familie. Det bliver vemodigt og trist, men dt bliver også en hyggelig dag og aften. Underligt som modstridende følelser blandes.

  Håber din jul bliver god, og ønsker dig et godt nytår med mirakler!

  Lene


 16. Dec 23, 2012
  11:28 pm

  Elsebeth

  Kære Birthe, jeg ønsker dig en god og rolig jul med dine kære og et helsebringende nytår.
  Alle gode ønsker om det allerbedste til dig fra Elsebeth


 17. Dec 25, 2012
  11:47 pm

  Betina

  Hejsa

  Jeg kigger tit på din blog og kigger ind for, at få gode tips til lækker mad 😉 det er altid en fornøjelse!

  Og nu er det min tur, til at prøve, at give et lille tip til dig 🙂 da min far fik cancer (godt nok i halsen, så et helt andet sted ) havde han også utrolig svært ved at spise nok og få fedt nok, men vi fik et lille opskriftshæfte på sygehuset med supper FYLDT med fløde og andre gode sager, så han ikke behøvede at spise så meget af gangen… Vi lavede store portioner og frøs det ned i små pakker, der passede med, hvad han kunne spise, så han bare kunne tage en lille pose op og smide det i en gryde, måske det var noget for dig?

  Jeg husker især svampesuppen, kartoffel/porre suppen og græskarsuppen, de smagte alle super godt, men vi andre skulle jo helst ikke have for meget 😛

  Måske du kan få opskriftshæftet, så du kan se, hvor meget energi der er i hver portion, eller måske du bare kan lave din egen udgave, og så putte ca. 1 liter ekstra fløde i, i forhold til hvad du ville normalt 😉

  Rigtig god bedring!

  Mange hilsner
  Betina


 18. Apr 4, 2013
  4:43 pm

  Kirsten

  Jeg har også problemer med fedt.
  Jeg får kvalme. Jeg spiser noget lyst chokolade, falsk er jo fyldt med fedt og sukker. Hvad med mælk? Du kan også prøve at ligge vel duftende læggerriger hist og her… Ps. Din livsglæde er for stor til du kan dø.
  Jeg har hørt et sted engang at appelsin skulle bremse kræftens fremtræden lidt. Modne bananer skulle gerne hjælpe på smerter.

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!