Newyorkerbyheart

Lun perlebyg salat med chipotle-bagte rodfrugter og tranebær + kyllingedeller med græsk krydderi og ost

Olivenolie, chipotle puré, balsamico og ahornsirup…………

Gulerødder, pastinak, persillerod, rødløg og søde kartofler skæres i passende stykker………….

De færdigbagte rodfrugter……..

Hakket kyllingekød, løg, hvidløg, græsk krydderi. fintrevet citronskal, revet mozzarella………..

Farsen formes til “boller” og steges til de er gennemstegte………….

Klar til servering………..

Balsamico og brun farin blandes sammen til dressing………..

Den færdige salat……….

Gårsdagens – og aftenens – tallerken…………

Jeg har det så godt i disse dage, så vi næsten ikke kan tro det. Det er lige før vi går og kniber hinanden i armen, men den er god nok. I går lavede jeg aftensmad, som jeg ville have lavet det, før jeg fik diagnosen uhelbredelig livmoderhalskræft i stadie 4 – og det smagte super godt. Masser af smag og stadig forholdsvis nemt og hurtigt at lave……….

Salaten blev jeg inspireret til da jeg forleden så Mira Arkin lave en salat med tranebær. Jeg valgte bare at bruge tørrede tranebær i stedet for. Jeg fandt nogle lækre nogen i Aldi den anden dag, som er fra Trader Joe’s. De er store og rigtig fine. Ellers blev salaten lavet ud fra hvad vi havde og hvad jeg lige kunne komme i tanke om 🙂

Endnu en ny variant over kyllingefrikadeller som smagte super godt. Jeg havde aldrig troet jeg ville blive så glad for hakket kyllingekød, men jeg synes at det er den bedste form for hakket kød og så kan de varieres i det uendelige. Jeg lavede nok af begge dele, så vi også har til i dag.

Lun perlebygsalat med chipotle-bagte rodfrugter og tranebær, 4 pers.:

2 dl perlebyg, godt skyllede

4 dl vand

en lille smule grøntsagsbouillon (jeg bruger Herbamare, den er er dyr, men holder længe og smage bedst – efter min mening)

lidt salt

Bagte rodfrugter:

2 gulerødder, skåret i mundrette stykker

2 pastinakker skåret i mundrette stykker

1 persillerod, skåret i mundrette stykker

2 søde kartofler, skåret i mundrette stykker

1 stor rødløg, skåret i kvarter

2 spsk. olivenolie

1 spsk. balsamico

1 lille tsk. chipotle puré

2 tsk. ahornsirup

Maldon salt, friskkværnet peber

Desuden:

1 håndfuld frisk spinat, godt skyllet og slynget tør

50 g feta, brækket i mindre stykker

2 spsk. soltørrede tranebær

2 forårsløg, fintsnittet

3 spsk. balsamico

1½ spsk. brun farin

Dup alle rodfrugterne tørre i et rent viskestykke, kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pisk olivenolie, balsamico, chipotle puré og ahornsirup sammen og hæld det over rodfrugterne, vend dem godt rundt. Krydr med salt og friskkværnet peber. Sæt dem i ovnen ved 200 grader (varmluft) i 30-40 minutter, til de begynder at tage farve og al væden er fordampet, vend rundt i dem et par gange undervejs. Skyl perlebyg rigtig godt. Hæld dem i en gryde sammen med vandet, lidt salt og lidt Herbamare. Bring det i kog, skru ned for varmen og lad det småkoge efter anvisning på emballagen. Kom de færdigbagte rodfrugter i et fad og vend dem sammen med de kogte, varme perlebyg. Rør brun farin ud i balsamico og hæld det over, vend det godt rundt. Tilsæt spinat, feta og forårsløg – vend rundt igen. Drys tilsidst med tranebær og server.

Hvis I kun er 2 og vil laver det til 2 dage ligesom mig, så lave kun salaten af halvdelen den første aften. Næste dag varmes rodfrugterne bare lige i microovn og det samme med perlebyg og ellers blandes det ligesom beskrevet ovenover. Så er det en dejlig frisk salat hver aften, det synes jeg er rart.

Kyllingefrikadeller med græsk krydderi og ost, 4 pers.:

400 g hakket kyllingekød

1 æg

1 løg, finthakket

2 fed hvidløg, knust og finthakket

1 håndfuld revet mozzarellaost

fintrevet skal af 1 citron

salt, friskkværnet peber

2 tsk. græsk krydderi

½ dl danskvand

ca. ½ dl havregryn

olivenolie til stegning

Rør alle ingredienserne sammen, stil i køleskab og lad det hvile i ½ times tid. Varm olie op på en pande ved middelvarme. Form farsen til små boller og steg til de er gyldne på alle sider og gennemstegte, ca. 5-6 minutter i alt. Server

Print Friendly
Tilbage

31 kommentarer


 1. Feb 4, 2013
  4:54 pm

  Mie

  Mums, det laver jeg da i aften. Mon det i vores tilstand er ok med et lille glad vin:)

  Mie


  • Feb 4, 2013
   4:58 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mie!

   Held og lykke med det, håber at du vil kunne lide det. Jeg er sikker på at et glas vin vil gøre godt, desværre går de ikke så godt i spænd med al den morfin jeg får 🙂 Lad mig vide hvad du synes om det…….

   KH
   Birthe


 2. Feb 4, 2013
  5:00 pm

  Mie

  Jeg skriver da en besked til dig og pøj pøj:(

  Kan godt forstå du er nervøs.


 3. Feb 4, 2013
  5:01 pm

  Mie

  Ps. Vi har da haft en dejlig dag ikke? Som vi aftalte:)


 4. Feb 4, 2013
  5:01 pm

  Mette

  Krydser mine fingre for at det fortsat kommer til at gå rigtig godt. Husk der er altid nogle, som slår statistikken!

  Faldt for nogle år siden over din opskrift på kyllingefrikadeller, og den er blevet lavet mange gange efterfølgende med stor succes. Da jeg stoppede på mit tidligere arbejde, havde jeg nogle af kollegaerne hjemme på frokost. Her var kravet fra en af dem, at jeg skulle lave disse frikadeller, for nu havde hun duftet til dem så mange gange på arbejde – nu ville hun smage dem 🙂


  • Feb 4, 2013
   5:03 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mette!

   Det glæder mig at du kan lide dem 🙂 Denne variant blev også rigtig god, synes jeg.

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Feb 4, 2013
  5:03 pm

  Sandra

  Åh hvor skønt – og endnu skønnere at du har det godt i disse dage:-)

  Dage der er gået godt kommer ikke dårligt tilbage (eller hvordan det er nu er det lyder… :))


  • Feb 4, 2013
   5:04 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Sandra!

   Det er nemlig rigtig – og de bliver nydt alt hvad jeg kan 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Feb 4, 2013
  5:08 pm

  Katrine

  Jeg elsker salater med perlebyg/spelt etc. – og især den 4-årige æææælsker frikadeller i en hver afskygning, så jeg tror din opskrift skal på menuen i denne uge!

  Og vildt dejligt for jer, at energien og madlysten er vendt tilbage!


  • Feb 4, 2013
   5:10 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Katrine!

   Ja, jeg er også vild med både perlebyg og -spelt. Jeg håber at de vil falde i jeres smag 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 7. Feb 4, 2013
  5:41 pm

  Lone i Marsken

  Kære Birthe – har du prøvet “verdens bedste kyllingeburger”? Den skal vi have i aften. Opskriften er fundet på bloggen Lullaby & la la, og den stammer oprindelig fra et Oprah Winfrey show. Den er super lækker og måske lige noget for dig, når du er så glad for kyllingekød . Varme tanker og alt godt herfra.


  • Feb 4, 2013
   6:24 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lone!

   Jeg kender den ikke umiddelbart, men håber du vil give mig opskriften så eg kan prøve den 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 8. Feb 4, 2013
  6:16 pm

  Lene

  Kyllingedeller er også ved at blive en af de store favoritter her i huset, og skønt med nye variationsideer.
  Et tip jeg har stor glæde af er, at putte dellerne i en gryde med vand der næsten koger, og når de efter kort tid kommer op til overfladen kommes de på panden. Så skal de ikke steges så længe og dermed undgår man at de bliver lidt for mørke inden de er gennemstegt. De bliver også lidt mere luftige synes jeg.


  • Feb 4, 2013
   6:23 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lene!

   Sikke et godt tip, tak for det 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 9. Feb 4, 2013
  7:33 pm

  Lone i Marsken

  Hermed link til opskriften på verdens bedste kyllingeburger http://ulla-lullaby.blogspot.dk/2011/08/verdens-bedste-kyllingeburger.html?m=1

  Mange hilsner

  Lone i Tønder


  • Feb 4, 2013
   7:41 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej igen, Lone!

   Tusinde tak, den skal helt sikkert prøves 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 10. Feb 4, 2013
  8:55 pm

  Malene Ploug

  Hej Birthe.
  Blev så glad af at se dit opslag og at du har det så godt at du har lavet mad og så lækker en ret. Mit barometer for hvordan jeg har det er ofte afspejlet i min madlavning eller mangel på samme, måske du kender det. Vil bare sige at vi havde gæster i weekenden hvor jeg lavede en langtidstegt svinekam, marineret efter din “pulled pork” som inspiration, det blev helt vildt godt, serveret med bagte rodfrugter og lavede en super Spice sauce fra fonden som jeg i øvrigt havde tilsat en ale fra Krenkerup. Jeg har dog ikke kunne finde chipotle nogensteder, måske du har et bud på hvor jeg kan købe det. Pøj pøj med scanning imorgen.


  • Feb 5, 2013
   10:42 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Malene!

   Det kender jeg godt 🙂
   Jeg tror jeg har skrevet det en del steder – og hvis du trykker på linket (ordet chipotle i opskriften) kan du også se at jeg køber det hos chilihouse.dk.

   Mange hilsner
   Birthe


 11. Feb 4, 2013
  9:07 pm

  Mie

  Vi har lige spist og det smagte rigtig dejligt. Har lokket din kogebog ud af min mand:) det var ikke svært…

  Fortsat rigtig god aften, Mie


  • Feb 5, 2013
   10:43 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mie!

   Det glæder mig – og god mand du har dig 🙂

   KH
   Birthe


 12. Feb 5, 2013
  7:10 am

  Rikke Laasby Møller

  Hejsa Birthe,

  Det er da rigtig skønt, at du har det godt i denne tid weeeeeehaaaaa super duper. Og sikke en ekstra gave det giver, at have overskud til, at lave det du allerhelst vil nemlig mad. Det er da en ren fornøjelse at læse og se 🙂 Salaten ser smadderlækker ud og skal da prøves, dressingen med balsamico og brun farin uhmmmm, den er så skøn. Ønsker dig flere god dage,
  Kram og tanker Rikke 😉


  • Feb 5, 2013
   10:44 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Rikke!

   Det er så fedt at have kræfter til at være i køkkenet igen 🙂

   KH
   Birthe


 13. Feb 5, 2013
  12:32 pm

  Lone Szuster

  Altid klar på nye opskrifter med kylle-deller 😉 Og den der dressing lyder altså smums med balsamico og brun farin. Her er en opskrift som jeg selv har misbrugt en del 😉
  500 g. hakket kyllingekød
  1 finthakket løg
  1 presset fed hvidløg
  100 g. hakket champignon
  5 hakkede soltørrede tomater i olie
  2 æg
  ½ tsk. spidskommen
  1 tsk. paprika
  50 g. mandelmel (finthakkede eller blendede mandler)
  salt og friskkværnet peber
  Alt æltes sammen og steges som frikadeller. Kan også bages i et ovnfast fad som farsbrød. Ca. 45 min. ved 180 grader.
  Jeg lover at de smager fantastisk 😉
  Hilsen Lone


  • Feb 5, 2013
   10:45 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lone!

   Tusinde tak for opskriften, den vil jeg prøve en dag 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 14. Feb 5, 2013
  3:46 pm

  Sid's Sea Palm Cooking

  Looks yummy, will have to try this one.


  • Feb 5, 2013
   10:46 pm

   Newyorkerbyheart

   Hi Sid,

   it tasted so good. I’ll definitely make it again 🙂

   All the best,
   Birthe


 15. Feb 5, 2013
  6:04 pm

  HanneZ - Mode På Bloggen

  Kære Birthe
  Hvor er det bare skønt at læse at du har det så godt, det må da være et godt tegn:) Kunne se på Facebook at du idag har været til midtvejsscanning og krydser så meget fingere for at du får et positivt svar.

  Og hvor ser dellerne og tilbehøret bare lækkert ud, som altid. Jeg har selv din kogebog og har lavet et par af dine opskrifter i den, og det var virkeligt lækkert.

  Har også købt en ekstra kogebog for at støtte dig, og den har jeg valgt at bruge til en konkurrence på min blog så en anden kan få glæde af din skønne kogebog:o)


  • Feb 5, 2013
   10:48 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Hanne!

   Det glæder mig så meget at du kan lide min kogebog – og tusinde tak for at have købt et ekstra eksemplar. Håber at din veninde bliver glad for den 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 16. Feb 5, 2013
  10:49 pm

  Anja

  Årh, hvor er det dejligt, at du er lidt ovenpå igen, Birthe! <3
  Jeg sender dig en ordentlig krammer herfra NL 😀


  • Feb 5, 2013
   10:50 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anja!

   Du kan tro at jeg nyder det i fulde drag 🙂

   Knus
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!