Newyorkerbyheart

Lam a la min Mama med rødvinssauce + salte mandler

Salte, spicy mandler…………

Appetizer………..

Klar til at nippe……….

I påsken havde vi besøg af kærestens tidligere arbejdskollega, de er nu igen en slags kollegaer. Det var virkelig hyggeligt, for det er længe siden vi har set ham og det er længe siden han har været her og spise. Jeg så virkelig frem til aftenen.

Menuen var egentlig bestemt ingen han sagde ja til at komme, men jeg synes lige at vi skulle have lidt ekstra, så jeg lavede lidt appetizers vi kunne hygge os med. Der var grillede oliven (købt i Fakta), marinerede artiskokker, marinerede svampe, cheddarost, Parmigano Reggiano med løgkompot (købt i Parma da jeg var der sidste år) og så nogle salte og spicy mandler som jeg lavede lige inden han kom. De blev ret skønne og de er simple at lave.

Salte, spicy mandler:

150 g mandler, smuttede

1½ spsk. Maldon salt

1 tsk. chipotle pulver

2 tsk. flydende honning

olivenolie

Varm olien op på en pande og tilsæt de smuttede mandler sammen med salt, chipotle og honning. Lad dem stege til de er gyldne over det hele. Tag dem af panden, bred dem ud på et stykke bagepapir og lad dem køle helt af. Så er de klar til servering.

 

Udbenet lammekølle………..

Marinaden til kødet, afkøles, inden det kommes ved kødet……..

Det grillede lammekød i skiver………..

Den færdige tallerken……….

Hovedretten denne aften blev marineret, grillet lammekød. Da vi var hos min Mama sidste år fik vi noget virkelig lækkert grillet lam og det ville jeg gerne lave, så jeg fik opskriften fra hende. Jeg prøvede at udbene en lammekølle og det gik ikke så godt som det kunne have gjort, men jeg var alligevel ret godt tilfreds, eftersom det er første gang. Fremgangsmåden på at udbene en lammekølle må I finde på nettet, det gjorde jeg.

Vi fik selvfølgelig myntegele til, som jeg elsker…….

Grillet, marineret lam a la min Mama, 4 pers.:

1 lammekølle, udbenet

Marinade:

3 dl rødvin

1½ dl oksebouillon (jeg brugte vand og Fond du Chef)

2 store spsk. appelsinmarmelade

1/4 dl balsamico

nålelen fra 2 stilke rosmarin, finthakket

1 tsk. finthakket, frisk ingefær

2 fed hvidløg, knust og finthakket

1 tsk. friskhakket merian

1 tsk. løgpulver

2 laubærblade, knuste

Rids kødet i tern på begge sider. Kom ingredienserne til marinaden i en gryde, bring det i kog og lad det simre uden låg i ½ time. Lad det afkøle. Kom kødet i en pose og tilsæt marinaden, sørg for at det bliver godt fordelt. Lad det marinere natten over. Tænd op i kulgrillen eller brug gasgrillen (vi brugte sidstnævnte). Tag kødet op af marinaden og dup det tørt, krydr det med salt og friskkværnet peber og grill det til det er som du ønsker det.

 

Starten til rødvinssaucen………..

Balsamico hældes ved, inden rødvin kommes på………

Som tilbehør til lammekødet fik vi nogle smørstegte kartofler og en lækker rødvinssauce. Rødvinssauce er noget af det nemmeste at lave i hele verden, synes jeg – og så smager det bare skønt.

Rødvinssauce med balsamico……….

4 markchampignon, skåret i tykke skive

1 skalotteløg, finthakket

2 kviste frisk rosmarin

2 spsk. balsamico

½ flaske rødvin

2½ dl piskefløde

salt, friskkværnet peber

ribsgele efter smag

lidt rørsukker

smør

Varm smør op i en lille gryde tilsæt skalotteløg og lad det sautere til de bliver bløde. Tilsæt champignon, lad det stege med og tilsidst tilsættes rosmarinkvistene. Hæld balsamico ved og lad det koge helt ind. Hæld rødvinen på, bring det i kog, skru ned og lad det simre uden låg til det er reduceret så meget, så der kun er ca. 1½ dl tilbage. Hæld fløde på og smag til med salt, friskkværnet peber, sukker og ribsgele.

 

Desserten var vafler. Jeg havde noget dej fra dagen før, som jeg havde gemt og som udgjorde en nem – og hyggelig – dessert……

Print Friendly
Tilbage

2 kommentarer


 1. Apr 21, 2013
  9:54 pm

  Piskeriset

  Mmm, lam er en rigtig forårsspise. Vores forråd af lammekød er næsten spist op, men så er det godt, det atter er muligt at få frisk lammekød igen. Får helt lyst til det efter at have læst dette indlæg 🙂


 2. Apr 22, 2013
  1:24 pm

  Susann Romy

  Det ser super lækkert ud og dit indlæg minder mig om, at jeg har haft lam på min ønskeliste siden påske. Jeg skal snart kaste mig ud i det!

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!