Newyorkerbyheart

Blomkålsgratin

Smør rørt med ketchup og hvidløg………..

Dejen til gratinen røres sammen………..

Blomkålen vendes i og det hele kommes i et fad og drysses med rasp………

Den færdige blomkålsgratin…………

Blomkålsgratin er rigtig dejlig “mormor-mad”. Det er nemt at lave, smager dejligt og kan varieres i det uendelige. Det kan laves med de grøntsager du har, der kan kommes rester af kød i osv. så det er også en god måde at få tømt køleskabet på…….

Her i huset får vi det med tomat-smør til, noget jeg lærte af en svigermor jeg engang havde, jeg synes at det smager skønt til.

Opskriften på gratinen er fra Arla.

Blomkålsgratin, 4 pers.:

1½ dl mel

3 dl mælk

10 g smør

4 æggeblommer

4 æggehvider

lidt rasp (jeg brugte panko rasp)

salt, friskkværnet peber

Desuden

1 blomkål, i mindre buketter

Kom blomkålen i letsaltet vand og kog den til den er mør, men så der stadig er bid i den, lad den dryppe af. Kom melet og halvdelen af mælken i en gryde og pisk det så det er uden klumper. Varm det op, mens resten af mælken tilsættes sammen med smørret. Kog blandingen godt igennem, ved lav varme og under piskning så det ikke brænder på. Tag gryden af varmen og lad den køle lidt af. Pisk æggeblommerne i en ad gangen og rør godt mellen hvert æggeblomme. Tilsæt salt, friskkværnet peber og blomkålsbuketterne. Pisk hviderne helt stive, vend halvdelen i massen med en dejskraber. Den sidste halvdel af æggehviderne foldes forsigtig i, så luften bevares, det er den måde gratinen hæver på og bliver luftig og fin. Drys et smurt ovnfast fad eller skål med rasp og hæld blandingen i, drys med rasp. Sæt i ovnen ved 175 grader (varmluft) i 50-60 minutter, den den er gylden og gennembagt. Tag ud og server med det samme.

Tomat/hvidløgssmør:

50 g blødt smør

2 spsk. ketchup

1 lille fed hvidløg

Rør det hele sammen til en sammenhængende masse og stil på køl til det skal bruges.

Print Friendly
Tilbage

8 kommentarer


 1. Jun 18, 2013
  8:59 pm

  Marianne

  Min mor lavede altid gratin….nu må jeg også prøve! Hun lavede den med macaroni og skinke i tern (en rest hamburgeryg). Tak for inspiration, Birthe


 2. Jun 18, 2013
  10:34 pm

  pernille

  Elsker dansk mad der ikke bliver moderniseret til ukendelighed 🙂 Endnu engang tak for inspiration :-):-):-)


 3. Jun 18, 2013
  11:02 pm

  Karen

  Smørret lyder som en spændende ide – elsker også gratin – vi fik det altid med sennep til, da jeg var barn, og det har jeg overtaget. Men næste gang prøver jeg din ide 🙂

  Håber, du har det så godt, som du kan under omstændighederne.

  Knus, Karen


 4. Jun 19, 2013
  8:09 am

  Elsebeth

  jeg har lavet gratin i masser af år, og jeg hælder altid de rå grøntsager i dejen, blomkålsbuketter og gulerødder i ca. 2 cm skiver. Jeg bager den også 1 time ved 175°, og alle grøntsagerne er perfekte.


 5. Jun 19, 2013
  11:08 pm

  Piskeriset

  Jeg boede på landet, da jeg var barn, så mormormad var også moderne på de kanter på det tidspunkt 😀

  Jeg tror aldrig, jeg selv har lavet blomkålsgratin, men jeg har overvejet at gøre det mange gange. Måske jeg skulle gøre noget ved det en dag? 😉


 6. Jun 23, 2013
  6:32 pm

  Camilla

  Har i et par år fulgt stiltiende med i din blog, og holder altså meget af, at du – som Pernille også kommenterer ovenover – også kommer med nogle madidéer på retter, der ikke nødvendigvis er “moderniseret til det ukendelige” :).

  Jeg kan tilslutte mig koret af dem som også har fået dette flere gange som barn. Flyttede hjemmefra for en del år siden efterhånden, men har endnu haft til gode at prøve kræfter med denne ellers simple ret. I mit hoved virkede det mærkeligt nok uoverskueligt, men du gav mig lige lysten til at prøve det i morgen med min søde mor i tankerne – tak for det! 🙂


 7. Jun 24, 2013
  1:40 pm

  Madling

  Det ser rigtig lækkert ud.
  Kan man mon lavet den med hakket kød i?
  Så bliver det lidt a la millionbøf 🙂


  • Jun 24, 2013
   5:10 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Madling!

   Det ved jeg sørme ikke, men mon ikke? Prøv det 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!